Üst yüzde özellikle göz kapakları ile kaşların konumu ve altın oranı her zaman yüz ifadesinin en önemli belirleyicisi olmuştur. Daha dinamik ve çekici bakışlara sahip olmak için son dönemde oldukça fazla tercih edilen badem göz cerrahisi hem kozmetik hem fonksiyonel amaçlı uygulanabilen bir cerrahidir.
Üst ve alt göz kapaklarımızın yanlarda birleşerek oluşturduğu iç ve dış köşelerin (kantus) konumu hem kozmetik hem fonksiyonel olarak oldukça önemlidir. Lateral kantus dediğimiz kapaklarımızın dış köşesi daha yukarıda konumlanmaktadır. Lateral kantus açısının daha aşağıda konumlandığı durumu negatif kantal tilt olarak adlandırmaktayız. Badem göz cerrahisi ; kozmetik amaçlı veya negatif kantal tilt , skleral show, travma veya alt kapak blefaroplastisi sonrasında gelişen kapak şekil bozuklukları , alt göz kapağı gevşekliğinin neden olduğu durumlarda gerek tek başına gerek kombine olarak uygulanabilen ve başarılı sonuçları olan bir cerrahidir.
Badem Göz Cerrahisinde Amaç Nedir ?
Göz kapağının dış köşelerinin daha aşağı açılı (negatif kantal tilt) olması göz çevresinde mutsuz ve yorgun bakış ifadesine sebep olmaktadır. Kişiler bu durumdan ötürü kendilerini enerjik bile hissetseler bunu yüz ve göz çevresi ifadesine yansıtamamaktan yakınırlar. Göz çevresi ve kaşların konumu yüzün altın oranının da en önemli belirleyicilerindendir. Badem göz cerrahisi ile amaçlanan göz kenarını kişinin yüz ve göz çevresi anatomisine de uygun olacak şekilde daha yukarıda konumlandırarak bademvari göz kapakları elde etmektir.
Badem Göz Cerrahisi Kararı Her Yüze Uygun Mudur ? Nasıl Karar Verilir?
Yüz kozmetik cerrahilerinde hastanın isteği ve ihtiyacını anlamak ve bunun yüzün anatomik yapısına uygunluğunu analiz etmek cerrahi öncesi en önemli adımdır. Bu noktada hastayla sağlıklı bir iletişim , efektif bir muayene ve değerlendirme sonrasında cerrahi planın belirlenmesi esastır. Üst yüz ve göz çevresi bir bütündür ve komşu dokularda da onarım ihtiyacı varlığı cerrahi sonucu birebir etkilemektedir. Böylelikle tek başına badem göz cerrahisinin yeterliliği veya kombine cerrahilerin de gerekliliğine karar verilerek cerrahi plan oluşturulmalıdır.
Badem Göz Cerrahisi Nasıl Yapılır ?
Badem göz cerrahisi üst veya alt göz kapağı blefaroplasti ile kombine yapılabildiği gibi gerekli vakalarda temporal lift (şakak germe ) ve kaş kaldırma ile birlikte de yapılabilmektedir. Temporal lift veya kaş kaldırma ile birlikte kombine edilerek endoskopik dinamik kantopeksi ile birlikte kedi gözü (cat eye ) görünümü de elde edilebilmektedir. Hastada planlanan kombinasyonlara göre anestezi tekniği lokal anestezi,sedasyon veya genel anestezi olarak tercih edilebilmektedir. Üst göz kapağı blefaroplasti ile birlikte yapıldığında ayrı kesi yeri ihtiyacı olmadan aynı kesi yerinden müdahale ile uygulanabilmektedir. Temporal lift veya kaş kaldırma ile birlikte uygulandığında ise saçlı derinin içerisinden açılan küçük kesi alanından endoskopik olarak da yapılabilmektedir.
Badem Göz Cerrahisi Sonrası İyileşme Süreci Nasıldır ?
Badem göz cerrahisi üst veya alt göz kapağı cerrahisi ile birlikte yapıldığında hasta aynı gün , temporal lift veya kaş kaldırma ile birlikte uygulandığında ise 1 gece hastane yatışı sonrasında ertesi gün taburcu olabilmektedir. 1 hafta sonrasında dikişler alınır ve hastalar sosyal hayatlarına devam edebilirler. Ödem ve morluk süreci ise kişiden kişiye değişiklik gösterir. Yara izi riskini en aza indirmeyi amaçlayarak üst göz kapağı üzerindeki kesi kapak kıvrımına yerleştirilir ve saçlı deri içerisindeki kesi ise belli tekniklerle yapılır.
Badem Göz Cerrahisi Sonrası Yüz İfadem Değişir Mi ?
Göz kapak dış köşelerinin aşağı açılı olduğu hastalarda var olan mutsuz ve yorgun görünümün yerini daha dinamik , enerjik ve çekici bakışlara bırakması hedeflenir.